081380 22199 ferveen@snashgt.com

A szamóca jók -e neked? Az előnyök, a táplálkozás és még sok más

szamóca, mint más bogyók, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban, valamint antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkező vegyületekben. A tápláló étrend részeként segíthetnek a különféle állapotok megelőzésében.

Ezen egészségi állapotok egyike a 2. típusú cukorbetegség. A bizonyítékok azt sugallják, hogy ez a gyümölcs csökkenti az étkezés utáni vércukorszint növekedését néhány elhízással vagy túlsúlyos embernél.

Ezenkívül az eperben lévő összetevők szintén segíthetnek a szívbetegség, a stroke, a rák, a magas vérnyomás és a székrekedés elleni védelemben.

Olvassa el, hogy többet megtudjon az eper táplálkozási tartalmáról és egészségügyi előnyeiről, valamint az étrendhez való hozzáadás módjáról.

Táplálkozás

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) arról számol be, hogy 1 csésze szeletelt, friss eper vagy 166 gramm (g) a következő tápanyagokat tartalmazza:

 • Kalória: 53 kalória
 • Fehérje: 1,11 g
 • szénhidrátok: 12,7 g
 • étrendi rost: 3,30 g
 • Kalcium: 27 milligramm (mg)
 • Vas: 0,68 mg
 • Magnézium: 22 mg
 • foszfor: 40 mg
 • Kálium: 254 mg
 • C -vitamin: 97,60 mg
 • Folát: 40 mikrogramm
 • A -vitamin: 20 nemzetközi egység

Félre A vitaminokból és ásványi anyagokból az eper fitokémiai anyagokban is gazdag, amelyek növényi vegyületek, amelyek elősegítik a wellness -t. Ide tartoznak az ellaginsav és a különféle flavonoidok, például antocianinok, quercetin, kaempferol és katechin, egy régebbi 2011 -es USDA adatbázis szerint.

előnyök

A szamócában lévő tápanyagok elősegítik a test védelmét az alábbi körülmények között.

1. Szívbetegség

A szamócák segíthetnek a szívbetegség elleni védelemben antocianin és kvercetintartalmuk miatt. Egy 2019. évi tanulmány szerint az antocianin kapcsolatokkal rendelkezik, amelyek alacsonyabb a szívroham kockázatával. Ezenkívül a Quercetin gyulladásgátló tulajdonságai vannak, amelyek úgy tűnik, hogy csökkentik az atherosclerosis kockázatát, a 2016-os kutatások szerint.

A kálium szamócában szintén támogatja a szív egészségét. A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) kijelenti, hogy fordított kapcsolat van a káliumfogyasztás és a szívbetegség kockázata között.

2. Stroke

A 2016-os metaanalízis 11 klinikai vizsgálatot vizsgált meg az étrendi flavonoid bevitel és a stroke közötti kapcsolat felmérésére. Megállapította, hogy ezeknek a vegyületeknek a fogyasztása inverz kapcsolatba léphet a feltétel valószínűségével. A szív- és érrendszeri kockázati tényezők eredményeinek kiigazítása után a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a flavonoidokban magasabb étrend mérsékelten csökkentheti a stroke kockázatát.

Tudjon meg többet a stroke -ról.

3. Cancer

Az eperben és más bogyókban lévő tápláló vegyületek segíthetnek bizonyos rákok elleni védelemben, a 2016. évi áttekintés szerint. Elsősorban hasznosak a gyomor -bél- és emlődaganatok megelőzésében, de kisebb mértékben segíthetnek a tüdő, a prosztata, a máj és a hasnyálmirigyrák megelőzésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy az idézett vizsgálatok állatkísérletek voltak, amelyek nem kifejezetten az eperre, hanem általában a bogyókra néztek ki. A szerzők a

helyett egy, a védelemért felelős vegyület azonosítása helyett azt feltételezték, hogy az előny valószínűleg az összes vegyület együttes együttes hatásáról származik, amely együtt dolgozik. Összegezve: a szamócák fogyasztása némi védelmet nyújthat az orális, mell-, tüdő- és nyelőcső -rák ellen, de további kutatásokra van szükség.

Tudja meg a rák különféle típusait.

4. Magas vérnyomás

A szamócákban a kálium némi előnyt kínálhat a magas vérnyomású emberek számára. Ennek oka az, hogy az anyag hogyan segíti ellensúlyozni a nátrium negatív hatásait a testben-jelentette be a 2018-as kutatás kutatása. A szerzők megállapították, hogy a káliumban gazdag ételek bevitelének növelése csökkentheti a vérnyomást, ami elősegíti a szívrohamok és a stroke-ok megelőzését.

5. A székrekedés

magas rosttartalmú ételek, például szamócák fogyasztása elősegíti a rendszeres bélmozgások fenntartását. A rost elősegíti a széklet mozgását a bélrendszeren keresztül, ami elősegíti a székrekedés megelőzését.

A szakértők azt is javasolják, hogy a vízfelvétel növelése a szabályosság előmozdítása érdekében. Bár fontos, hogy rengeteg folyadékot igyon, a víztartalmú ételeket, például a gyümölcsöket is előnyös, mivel a gyümölcsök 80–90% vizet tartalmaznak.

Tudja meg a cukorbetegség különféle típusait.

étrend

szamócák frissek, fagyasztott és fagyasztva szárítottak, valamint zseléiben és lekvárokban. Azoknak az embereknek, akik meg akarják enni a gyümölcsöt, ellenőrizniük kell a fagyasztott és a szárított szamóca címkéit a hozzáadott cukrokhoz. És amikor zseléket vagy lekvárokat vásárolnak, az egyének választhatnak olyan gyümölcslemezeket, amelyek nem tartalmaznak hozzáadott édesítőszereket és töltőanyagokat.

Ahelyett, hogy a szamócára összpontosítana, a legjobb, ha hozzáadjuk őket egy tápláló étrendhez, amely magában foglalja:

 • Egyéb gyümölcsök
 • Zöldségek
 • teljes kiőrlésű gabonafélék
 • sovány fehérje, például bab, hal és baromfi bőr nélkül
 • alacsony zsírtartalmú tejtermékek

Az alábbiakban vannak Néhány tipp az eper bevonására az étrendbe:

 • Kocka szamóca, és adja hozzá csirke salátához.
 • Széles szamócát szeletelj, és megszórjuk a sima joghurtot, vagy készítsen egy parfitát váltakozó rétegekkel szamóca, szeletelt mandula és gyümölcsökkel.
 • Adjon hozzá szamócát egy gyümölcs salátához.
 • Szórja meg a szamócát zablisztre vagy egy teljes kiőrlésű gabonafélékre.
 • Keverje össze az apróra vágott szamócát más gyümölcsökkel, hogy salsát készítsen a csirke felett.
 • Keverje össze a szamócát egy banánnal és joghurttal, hogy turmixot készítsen.
 • Tálalja a szeletelt szamócát a teljes kiőrlésű palacsinta és gofri felett.
 • Keverje össze a vágott szamócát spenóttal, dióval és kecskesajtdal, hogy ízletes salátát készítsen.

Q:

A szamóca keto?

A:

A 2017 -es tanulmány szamócát foglal magában egy minta keto étrendben, tehát valószínűleg mérsékelt fogyasztáskor. A 2021-es kutatás azonban megjegyzi, hogy a szélsőséges szénhidrát-korlátozó étrendek, például a keto-étrend, hiányozhatnak vitaminok, ásványi anyagok, fitokémiai anyagok és rost. Ezért a szerzők arra a következtetésre jutnak, hogy a Keto egészségügyi kockázata meghaladhatja az előnyöket.

A válaszok orvosi szakértőink véleményét képviselik. Minden tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni.

Q:

A szamócák jók -e a cukorbetegségben szenvedő emberek számára?

a:

bogyók, beleértve az epereket is, gazdag tápanyagforrás, amely segít csökkenteni a 2. típusú cukorbetegség kockázatát – állítja egy 2019. évi tanulmány. A tápanyagok csökkentik a vércukorszint és az inzulin poszt-tüskéjét az elhízásban vagy a túlsúlyban lévő felnőttekben, akik inzulinrezisztenciájú vagy metabolikus szindrómában szenvednek.

Az inzulinrezisztencia az az állapot, amikor a sejtek nem reagálnak jól az inzulinra, a hormonra, amely lehetővé teszi számukra, hogy glükózt kapjanak a vérből. A metabolikus szindróma olyan állapotcsoport, amely növeli a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A válaszok orvosi szakértőink véleményét képviselik. Minden tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni.

kockázatok és óvintézkedések

A szamóca hátránya, hogy peszticidmaradékot tartalmazhatnak. A Környezetvédelmi Munkacsoport (EWG) évente elkészíti a legmagasabb peszticidmaradványokkal rendelkező gyümölcsök és zöldségek listáját, az úgynevezett „Dirty TOCE” néven.

A szamóca gyakran magasan helyezkedik el ezen a listán. Ezt szem előtt tartva, az EWG azt javasolja, hogy vásároljon szerves szamócát, hogy csökkentse a peszticid expozíció kockázatát.

Összegzés

A szamóca gazdag tápanyagokban, beleértve a C -vitamint, a rostot, a káliumot és az antioxidánsokat, amelyek elősegítik a wellness előnyeit.

Az egyetlen hátránya a peszticidek jelenléte a hagyományosan termesztett eperben, de az ember ezt elkerülheti, ha az organikus fajtát vásárolják.

Könnyű többféle módon beépíteni ezt a gyümölcsöt egy tápláló étrendbe, például a joghurtra történő meghintés vagy a spenót salátához történő hozzáadásával.

 • Táplálkozás/étrend

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és társulásokból származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.